Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Οι Bandabardo' , ιταλική φολκ ροκ από τη Φλωρεντία


Αποτέλεσμα εικόνας για bandabardo
«Είμαστε υπέρ της επανεκτίμησης  των ανθρώπινων σχέσεων, της φυλετικής και της πολιτιστικής επιμειξίας. Παλεύουμε για έναν κόσμο στα μέτρα της γυναίκας και των παιδιών και για να δούμε μια ημέρα να θριαμβεύει  η χαρά και η  ευγένεια».

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από το μανιφέστο των  Βandabardo, του φολκ ροκ  συνόλου που ιδρύθηκε το 1993 στην Φλωρεντία. Με όνομα  δανεισμένο  από την άλλοτε εθνική σταρ της Γαλλίας, Μπριζίτ Μπαρντό, ο Enrico “Erriquez” Greppi- Γαλλοϊταλικής  καταγωγής τραγουδιστής και ο  κιθαρίστας  Alesandro Finazzo  ξεκίνησαν να τραγουδούν στις φιλικές τους παρέες. Και πραγματικά, μέλημα των Bandabardo  είναι να μεταφέρουν πάνω στη σκηνή την  ατμόσφαιρα των φίλων. Οι δυο τους ξεκίνησαν ένα  οδοιπορικό σε Ιταλία και Γαλλία,  παίζοντας στα μπαρ ακόμη  και στο δρόμο. Θα ακολουθήσουν – αρχής γεννώμενης, το ’96 μια σειρά άλμπουμ που θα καθιερώσουν την φλορεντίνικη  μπάντα,  ως μια από τις σημαντικές του κοινωνικού τραγουδιού στην πατρίδα τους και στη Νότιο Ευρώπη. Το 2004 κυκλοφορούν το “Tre Passi Avanti”  και γράφουν στο ομώνυμο κομμάτι: «Τρία βήματα μπροστά… ένα πίσω από την ταπεινοφροσύνη/ ο καθένας έχει  τους δικούς του αγίους και τις δικές του σημαίες της ελευθερίας/ εγώ ακολουθώ τον  Τσε Γκεβάρα…/ τρία βήματα μπροστά και ένα πίσω δεν κάνει καθόλου κακό/ …μου αρέσει η ανάμειξη, η αδελφοσύνη σε μεγάλες ποσότητες/ η κρυμμένη πλευρά της Αμερικής/ εγώ ακολουθώ τον Τσε Γκεβάρα/…μισώ τον πόλεμο… μια πράξη δημοκρατικής υποκρισίας/ ο καθένας έχει τον δικό του ορισμό για την  ελευθερία: η βίαιη πλευρά της Αμερικής/ εγώ ακολουθώ τον Τσε Γκεβάρα».
Τέλη  των 90’s κυκλοφορεί η βιογραφία του γκρουπ,  “Vento In Faccia” από το ομώνυμο  τραγούδι τους. ‘Ένα χρόνο μετά συνεργάζονται με τους Modena City Ramblers στο δίσκο για την ιταλική Εθνική Αντίσταση, “Appunti Partigiani”, με το τραγούδι “I Ribelli Della Montagna”.  Το 2005 κυκλοφορεί  το  άλμπουμ   GE-2001, μια συλλογή  της καθημερινής  αριστερής εφημερίδας  “Il Manifesto”  με αναφορές, φυσικά,  στη Γένοβα  την εποχή  της συνόδου του G-8 -  τις διαδηλώσεις , την καταστολή και τη δολοφονία του Carlo Giuliani. Oι Βandabardo συμμετέχουν με το κομμάτι, “La Fine Di Pierrot”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου