Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Sud Sound System, η Τζαμάικα στο Σαλέντο!

Αποτέλεσμα εικόνας για sud sound systemOι Sud Sound System είναι μια dancehall ρέγγε sound system μπάντα από το Σαλέντο της Νότιας Ιταλίας. Συνδυάζουν Τζαμαϊκανούς ρυθμούς και τοπική κουλτούρα με σαλεντίνικη διάλεκτο και χορευτικούς ρυθμούς, pizzica και ταραντέλα.

Τη δημοφιλία τους οι SSS την απέκτησαν – πέρα από τους  δυνατούς ρυθμούς – και για τα στιχάκια τους που κάνουν αναφορά σε πολιτικά, κοινωνικά και  οικονομικά θέματα της Κάτω Ιταλίας. Δημιουργούνται από μια ομάδα σαλεντίνων φοιτητών που διαμένουν κυρίως στη Μπολόνια και εμφανίζονται για πρώτη φορά το 1989 στο  αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό κέντρο Leoncavallo  στο Μιλάνο.   Δύο χρόνια μετά συμμετέχουν στη συλλογή  “Baghdad 1.9.9.1” ενάντια στον πρώτο πόλεμο του Περσικού Κόλπου. Το ’94 κυκλοφορούν ένα από τα πρώτα τους 12ίντσα , “All’Infiernu/ Mamma Li Turchi”, και με κομμάτια σαν  το “Soul Train”, θέτουν  επί τάπητος το πρόβλημα της  εσωτερικής μετανάστευσης,  και γίνονται  ευρύτερα γνωστοί. Το ’97 η μουσική τους διαχέεται στην Ευρώπη, ενώ το 2001  υπογράφουν τον ύμνο της ποδοσφαιρικής ομάδα του Λέτσε, ο οποίος εμφανίζεται και ως σινγκλ.
Ακτιβιστές του περιβάλλοντος και του δικαιώματος των πολιτών στην υγεία, οι Sud Sound System- εμπλέκονται το 2008 -κάνοντας αναφορές στα τραγούδια τους, στο προβλήματα καρκινογενέσεων στην περιοχή της Πούλιας ,εξαιτίας  των τεράστιων εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας. Τον ίδιο χρόνο βγάζουν  στον αέρα το “Maledetta Televisione”, που κριτικάρει όλο το σύστημα της τηλεόρασης στην Ιταλία, δημόσιας και ιδιωτικής. Τέλη του Αυγούστου του ‘09 προσφέρουν για ελεύθερο κατέβασμα από την ιστοσελίδα τους το “Blowjob In Parlamento”, αναφερόμενοι στα σεξουαλικά σκάνδαλα που αγγίζουν όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους.  Παράλληλα, οι Sud Sound System ασχολούνται με το πρότζεκτ  “Salento Showcase” , ήτοι, με την  δυνατότητα να ακούγονται δισκογραφικά σε εθνικό επίπεδο νέοι  μουσικοί  από την περιοχή  του Σαλέντο.  ‘Έχοντας  δημιουργήσει κολεκτίβες βάσης επιτρέπουν στους μουσικούς  να ηχογραφούν τα κομμάτια τους δωρεάν. Τρεις συλλογές- το ’94, το  ’00 και το ’07 αποδεικνύουν  του λόγου το αληθές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου